Text of CA AB 2673 (2008)
County employees’ retirement: death benefits
Legislative text is a public record. Where LegiScan supplied it, the CC BY 4.0 credit applies.
Source: The state legislature's website. Bill text as published on the state legislature's website (see the bill's official link). Source page(opens another site)
As introduced
4,568 characters
skip to content
home
accessibility
FAQ
feedback
sitemap
login
x
Quick Search:
Bill Number
Bill Keyword
Home
Bill Information
California Law
Publications
Other Resources
My Subscriptions
My Favorites
Bill Information
>>
Bill Search
>>
Text
Bill Text
PDF2
Add To My Favorites | Version: 07/22/08 - Chaptered
07/07/08 - Enrolled
02/22/08 - Introduced
AB-2673 County employees’ retirement: death benefits.(2007-2008)
Text
>>
Votes
>>
History
>>
Bill Analysis
>>
Today's Law As Amended
>>
Compare Versions
>>
Status
>>
Comments To Author
>>
Add To My Favorites
>>
SHARE THIS:
Bill Start
Assembly Bill
No. 2673
CHAPTER 197
An act to amend Section 31780.2 of the Government Code, relating to county employees’ retirement.
[
Approved by
Governor
July 22, 2008.
Filed with
Secretary of State
July 22, 2008.
]
LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST
AB 2673, Feuer.
County employees’ retirement: death benefits.
Existing law provides that registered domestic partners shall have the same rights, protections, and benefits, and shall be subject to the same responsibilities, obligations, and duties under law, as are granted to and imposed upon spouses.
The County Employees Retirement Law of 1937 provides that any death benefits, optional retirement allowances, or survivor’s allowances accorded to a spouse may be accorded to a domestic partner.
This bill would make the above provision of the County Employees Retirement Law of 1937 inapplicable to any member whose death occurs on or after January 1, 2009.
Digest Key
Vote:
MAJORITY
Appropriation:
NO
Fiscal Committee:
NO
Local Program:
NO
Bill Text
The people of the State of California do enact as follows:
SECTION 1. Section 31780.2 of the Government Code is amended to read:
31780.2. (a) Any benefits accorded to a spouse pursuant to this article and Article 11 (commencing with Section 31760), Article 15.5 (commencing with Section 31841), Article 15.6 (commencing with Section 31855), and Article 16 (commencing with Section 31861), or any of them, may be accorded to a domestic partner, as defined in Section 297 of the Family Code, who is registered with the Secretary of State pursuant to Division 2.5 (commencing with Section 297) of the Family Code. The county may also require the member and the member’s domestic partner to have a current Affidavit of Domestic Partnership, in the form adopted by the county board of supervisors, on file with the county for at least one year prior to the member’s retirement or death prior to retirement.
(b) If a member described in subdivision
(a) has a surviving dependent child, the surviving dependent child shall receive the death and survivor’s allowance until 18 years of age or until married, whichever occurs earlier, or until 22 years of age if enrolled as a full-time student in an accredited educational institution. When the member’s surviving dependent child reaches 18 years of age or is no longer a dependent, whichever occurs earlier, or reaches 22 years of age if enrolled as a full-time student in an accredited educational institution, then the benefits accorded to a spouse, as specified in subdivision (a), may be accorded to a domestic partner pursuant to this section. However, if a surviving dependent child elects to receive a lump-sum payment, the lump-sum payment shall be shared among any surviving dependent children and the domestic partner, pursuant to this section, in a proportional manner.
(c) This section is not operative unless and until the county board of supervisors, by resolution adopted by a
majority vote, makes this section operative in the county. In a county of the 10th class, as defined in Sections 28020 and 28031, the county board of supervisors may implement the benefits described in this section as determined through the collective bargaining process and based on actuarial cost estimates.
(d) This section shall not apply to any member whose death occurs on or after January 1, 2009.